EIA

Energie-investeringsaftrek (EIA)

 

Wilt u fiscaal voordeel behalen en investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie? Dat kan met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). EIA levert u gemiddeld 14% voordeel op.

Daarnaast leveren energiezuinige investeringen u ook een lagere energierekening op. Met deze regeling stimuleert het ministerie van Economische Zaken duurzaam ondernemen.

Bekijk de infographic Hoe werkt EIA?

Fiscale Aftrek

Fiscale aftrek is mogelijk voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) maar ook voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren.

Let op: Wijziging Energielijst 2016

Twee codes in de Energielijst 2016 hebben een tekstuele aanvulling gekregen. Er is een nadere toelichting opgenomen voor energiezuinige koelinstallaties (code 220212 en 220223) over de bepaling van het specifiek opgenomen vermogen.

Energielijst

Met de functie Zoeken in de Energielijst en Milieulijst 2016 zoekt u naar energiezuinige en milieuvriendelijke technieken met fiscaal voordeel. U kunt zoeken op (meerdere) trefwoorden, branches en codes. Wilt u uw product geplaatst hebben op de Energielijst? Dat kan, ieder jaar wordt de Energielijst aangepast. Iedereen kan een voorstel indienen voor de eerstvolgende lijst.

Belastingaftrek

U kunt 58% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, boven op uw gebruikelijke afschrijving.

Aanvragen

U dient EIA binnen 3 maanden na het geven van de opdracht aan te vragen.

Budget

Het budget voor 2016 is € 161 miljoen.

Voorwaarden

Er gelden bepaalde voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de EIA.

EIA in de praktijk

Bekijk hoe andere ondernemers voordelig investeerden in energiebesparing met EIA.

Duurzaam ondernemen

Wilt u weten wat er in bepaalde sectoren nog meer mogelijk is? Kijk op de paginaDuurzaam ondernemen.